مقاله2-اهمیت نقاشی در یادگیری و خلاقیت کودکان(مدت زمان مطالعه 2دقیقه)

نقاشی یا نقاشی خلاق

کودکان به شکل ذاتی به نقاشی علاقه دارند و احساسات و خلاقیت خود را از طریق کشیدن اشکال مختلف به نمایش می‌گذارند. نقاشی می‌تواند یک تفریح بسیار جذاب باشد یا به یک مهارت جدی برای آینده‌ی کودک تبدیل شود. در ادامه به تاثیر نقاشی بر کودکان و اهمیت آن در رشد جسمی و روانی کودک می‌پردازیم.

تاثیر نقاشی بر پرورش مهارت‌های زندگی

نقاشی مهارت‌های زندگی را در کودک پرورش می‌دهد و حال خوبی را هم برای کودک و هم برای خانواده‌اش به‌همراه می‌آورد. بنابراین، باید شرایطی را فراهم کرد تا کودک بتواند برای داشتن یک زندگی سالم مهارت‌های زندگی را نیز به‌خوبی بیاموزد. مهارت‌هایی که چه از طریق هنر یا هر سرگرمی دیگری می‌تواند به کودک منتقل شود.

۱. مهارت‌های‌ ارتباطی

از تاثیر نقاشی بر کودکان می‌توان به تقویت مهارت‌های ارتباطی در آن‌ها اشاره کرد. کودک با نقاشی کردن سعی می‌کند به‌صورت بصری با محیط اطرافش ارتباط برقرار کند. او تجربه‌های واقعی زندگی مانند لذت بازی در پارک یا دوست پیدا کردن را از طریق نقاشی به ‌نمایش می‌گذارد. نقاشی این جسارت را به کودک می‌دهد تا برای ابراز احساساتش پا را فراتر از مرز کلام بگذارد.

۲. مهارت حل مسئله

درست مانند دانشمندی که برای حل مسئله دست به آزمایش می‌زند، کودک نیز ایده‌های هنری خود را با نقاشی کردن کشف می‌کند. در حین نقاشی دائما ایده‌های مختلف به ذهن او خطور می‌کند و او را با تصمیم‌های متعددی مواجه می‌کند. آیا رنگ نارنجی برای ابر مناسب است؟ اگر ماهی بزرگتری در رودخانه بکشم چطور؟ تمام این سوال‌ها او را به سمت تصمیم‌گیری و حل مسئله سوق می‌دهند.

نقاشی به کودک می‌آموزد که برای حل یک مسئله راه‌های بی‌شماری وجود دارد. به‌جای پیروی از یک اصول خاص، به‌دنبال کشف «چرا» و«چگونگی» مسائل برود و در عین حال  دنیای خودش را نیز کشف کند.

بنابراین، هنگام نقاشی از او بپرسید، «چرا این رنگ خاص را انتخاب کردی؟» یا بپرسید چرا طرح مورد نظر را اینگونه نقاشی کرده است. با این کار ذهن کودک را به چالش می‌کشید.

۳. مهارت تجزیه و تحلیل بصری

ممکن است کودکان خردسال برخی از مفاهیم چون فاصله و تفاوت اندازه‌ها را به درستی درک کنند. اما با کمک نقاشی، کودک بهتر می‌تواند این مفاهیم را درک کند. او با کشیدن اجسام دور و نزدیک، زبر و نرم، بزرگ و کوچک، ارتباط بین آن‌ها را درک می‌کند. درنتیجه، نقاشی مهارت تجزیه و تحلیل دیداری آن‌ها را تقویت می‌کند.

۴. مهارت‌های حرکتی

مهارت‌های حرکتی شامل حرکت دست، مچ و انگشتان است. نگه داشتن قلم‌مو در دست، ورق زدن، بریدن کاغذ با قیچی، نقاشی با مداد شمعی نمونه‌هایی از این مهارت هستند. این‌ها همگی مهارت‌های حرکتی و کنترل اشیا در کودک را تقویت می‌کنند.

در بزرگسالی شما از این مهارت هنگام نوشتن، پیام دادن و رانندگی استفاده می‌کنید. بنابراین، بسیار مهم است که مهارت حرکتی را از کودکی در فرزندتان تقویت کنید. این مهارت تاثیر نقاشی بر کودکان را در بزرگسالی نمایان می‌کند.

۵. توانایی ابراز وجود و خلاقیت

مهارت‌های کودکان با پرورش خلاقیت و  ابراز وجود به‌طور طبیعی رشد می‌کند و توانایی کودک را در خلق یک اثر افزایش می‌دهد. نقاشی تجربه‌ای است که با آزمون و خطا، تجزیه و تحلیل و ذهنی آزاد پرورش می‌یابد. به‌ همین دلیل، خلاقیت با کمک نقاشی در کودک شکوفا می‌شود. البته در کنار نقاشی، ایده‌‌های خلاقانه دیگری نیز وجود دارد که برای آشنایی بیشتر با آن می‌توانید به مقاله‌ کارهای خلاقانه برای کودکان مراجعه کنید.

خلق یک اثر هنری مانند نقاشی به کودک کمک می‌کند تا احساسات و عواطفش را از آن طریق به شما نشان دهد. یعنی، از طریق آثار هنری او می‌توانید در مورد افکار و بازخوردی که نسبت به پیرامونش دارد آگاه شوید.

۶. تاثیر نقاشی بر کودکان باعث پرورش تخیل می‌شود

نقاشی تخیل کودک را درگیر می‌کند. هر زمان که کودک شروع به نقاشی کند، درواقع دریچه تخیلش را باز می‌کند و آنچه در ذهنش می‌گذرد را به‌اشتراک می‌گذارد. بنابراین، کودک را وادار نکنید که در چارچوب ذهنی شما نقاشی بکشد. برعکس، فضایی برای رشد او مهیا کنید.

۷. نقاشی کودک را برای مدرسه رفتن آماده می‌کند

نقاشی یکی از مبانی اولیه تفکر منطقی یا انتزاعی است. چه کودک در سنین پیش از دبستان باشد، چه بعد از آن، نقاشی به او در درک مسائل پیچیده کمک می‌کند. روش‌های خلاقانه فکر کردن، استفاده از ابزارهای متفاوتی مانند مداد رنگی، مداد شمعی و گواش، کودک را برای مدرسه رفتن آماده می‌کنند.

تاثیر نقاشی بر سلامت روانی کودک

نقاشی کردن برای ارتقا سلامت روانی بسیار مفید است. نقاشی ذهن را قوی می‌کند و کیفیت زندگی را ارتقا می‌دهد. در ادامه به تاثیر نقاشی بر کودکان و سلامت روان آن‌ها می‌پردازیم.

۱. نقاشی منجر به کاهش استرس می‌شود

مسائل مربوط به بهداشت روان، استرس و تشویش شدید، اغلب با هم در یک مجموعه قرار می‌گیرند. یافتن راهی برای تخلیه این فشار روانی مانند نقاشی می‌تواند ذهن کودک را آرام ‌کند. نقاشی به او کمک می‌کند تا تمرکز کند و مشکلات اطرافش را رها کند. هنگامی که سطح استرس پایین بیاید، کودک زندگی شادتر و سالم‌تری را تجربه خواهد کرد. در نتیجه، سلامت روان او بهبود می‌یابد.

۲. حافظه را تقویت می‌کند

نقاشی ذهن کودک را از طریق تجسم سوژه هدف، نقاشی و رنگ‌آمیزی آن فعال می‌کند و باعث تقویت حافظه می‌شود. طی تحقیقاتی مشخص شد، افرادی که در طول زندگی نقاشی می‌کنند یا می‌نویسند در سنین بالاتر کمتر دچار آلزایمر می‌شوند. نقاشی در سنین بالا اثر واقعی خود را نشان خواهد شد.

۳. نگرش مثبت را در کودک پرورش می‌دهد

تاثیر نقاشی بر کودکان چگونه می‌تواند نگرش کودک را به زندگی تغییر دهد؟ نقاشی به کودک اجازه می‌دهد تا در دنیای خودش غوطه‌ور شود. ایده‌های جدید را در درونش کشف کند. اثری شگفت‌انگیز خلق کند که دیگران را به تحسین وادارد. تحسین شدن حس غرور و شادی را در او ارتقا می‌دهد، باعث افزایش عزت نفس در کودک می‌شود. او را برای دستیابی به مهارت‌های بیشتر در زندگی آماده می‌کند. درنتیجه، نگرشی مثبت را در او ایجاد می‌کند.

درپایان

اگرچه که هیچ وقت برای شروع دیر نیست. اما، سعی کنید فرزندتان را به‌گونه‌ای تشویق کنید که نقاشی کردن را از سنین کودکی شروع کند. ما در این مقاله سعی کردیم به مهم‌ترین نکات در تاثیر نقاشی بر کودکان  اشاره کنیم.

اگر نکات دیگری می‌شناسید که در این فهرست به آن اشاره نشده است، آن‌ها را با ما در قسمت نظرات به‌اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید